Moeiteloos een nieuwe gewoonte: twee super effectieve manieren

Een nieuwe gewoonte aanleren kan je leven veranderen. Hopelijk in je voordeel. Als je begint met een simpele lichamelijke oefening, meer groente eten, mediteren of meer water drinken kan dit jouw geluk en gezondheid een flinke boost geven in een paar maanden! 

Alleen… klinkt het altijd een stuk makkelijker dan het is. Want oh ja, je leeft ook nog een (druk) leven. Dat kan soms ontmoedigend werken als daardoor onze voornemens er bij in schieten. 

Hoe kun je nou moeiteloos een gewoonte aanleren?

 

Ik deel hieronder twee strategiën die supergoed werken:

  1. De gewoonte erin laten sluipen; en
  2. Maak gebruik van je smartphone

Dit is zó simpel en laagdrempelig dat je er nauwelijks iets van merkt. En het kan dus moeiteloos jouw leven verbeteren!

De gewoonte er in laten sluipen…

Het hele punt van deze strategie is om vooral NIET te proberen een volledige gewoonte aan te leren, maar het er langzaamaan in te laten sluipen.

Stel dat je iedere dag thuis oefeningen wil doen om fit te worden. In plaats van gelijk elke dag 20 minuten te blokken, je yogamat tevoorschijn te halen en een hele sportroutine af te werken, laat het er in sluipen. Maak het zo laagdrempelig mogelijk, maar doe het elke dag. Wanneer je je tanden aan het poetsen bent, doe een squat. That’s it. Één squat. 

Dat is zó simpel dat het je nul moeite kost toch? Probeer niet gelijk een #fitgirl te worden, verwacht niet van jezelf dat je hiermee gelijk een kont van beton krijgt, maar doe er gewoon één en ga verder met wat je aan het doen was (tandenpoetsen?).

Na een tijdje denk je er niet meer over na. Tandenpoetsen staat gelijk aan een squat maken. Na een paar dagen of weken misschien al 3 of 10. Loop niet te enthousiast van stapel, bouw het telkens na één of twee weken op. Het gaat je gedachtenloos af.

Dat kan je ook doen met je voedingspatroon. Vervang één ingrediënt van je ontbijt, bijvoorbeeld cruesli voor granola. Een paar dagen of weken later vervang je een ander ingrediënt… en zo maak je langzaam gezondere foodswitches. 

Essentie: maak het super mega ultra makkelijk. Want moeilijk hou je niet vol.

Gebruik je telefoon!

Hierbij maken we gebruik van onze telefoonverslaving 🙂 Een mooie toevoeging op de mini aanpassingen. 

Het is weer supersimpel en effectief: plaats een foto met tekst op je vergrendelscherm. Bijvoorbeeld “Squat”. 

Dan, iedere keer als je je tel checkt en de tekst leest, doe dan één squat. 

Het is natuurlijk niet heel realistisch om iedere keer je als je je telefoon checkt een squat te doen, maar al doe je het 5 van de 20 keer, ben je al een heel eind met het opbouwen van een gewoonte. Voor je het weet verandert een simpele gezonde gewoonte jouw leven!