Moeiteloos een nieuwe gewoonte: twee super effectieve maniere

Stress… waarom worden we er dik van? Hoe kunnen kopzorgen ons ook lichamelijk ziek maken? In dit artikel doe ik daar een boekje over open. Neem even de tijd, het is een wat langere rit. 

Iets meer dan een jaar geleden stond ik op het randje van een burn-out. Ik was vol goede moed begonnen aan mijn nieuwe baan, net zwanger, en al een paar maanden later was er weinig van mijn enthousiasme over. Mijn gezin moest helaas de tol betalen. Ik kon mijn peuter niet goed meer hebben, mijn man werd regelmatig door mij afgeblaft: ik was altijd prikkelbaar. Ik ging ik bij de huisarts langs voor aanhoudende hoofdpijn (die ik normaal nooit heb) en hevige hartkloppingen (ook nieuw, en eng). Gelukkig zag mijn huisarts heel snel dat het hevige spanningen betrof, en toen viel het kwartje. 

De baan was veeleisend en druk, maar dat hoeft geen reden te zijn om ‘op te raken’ als het leuke dingen zijn die je moet doen, of als je steun krijgt van je baas of collega’s. Maar ik werd leeg gezogen door een bedrijfscultuur die ik als zeer negatief ervaarde. De nadruk lag op wat je verkeerd deed, er was geen vertrouwen, en er werd verwacht dat je 24/7 bereikbaar was. Dankzij mijn zwangerschap koos ik direct voor mijzelf en stopte ik ermee. Misschien was ik anders nog veel langer doorgegaan, en wie weet hoe dat zou eindigen. 

Toen was er opluchting: de hoofdpijnen verdwenen als sneeuw voor de zon en ook de hartkloppingen bleven uit. Maar er was ook onzekerheid. Hoe ga ik werk vinden met mijn dikke buik? Wil ik wel al werken? Hoe komen we dan aan geld? Ik was de kostwinner van het gezin: ik verdiende veel meer dan mijn man. Oh, die overigens ook besloot om zelf een bedrijf op te starten in dezelfde maand dat ik stopte met werken. AARRGGHH!

Gek genoeg gaf de nieuwe situatie wel wat onzekerheid, maar geen hoofdpijn en hartkloppingen. Ook sliep ik weer heerlijk door. In die periode ben ik met veel mensen het gesprek aan gegaan, mensen met een goed en steady inkomen, maar ook met mensen die het met veel minder doen, of een onzeker inkomen. Behalve dat de ‘rijkere’ vrienden en kennissen die ik sprak een iets luxere auto hadden, duurdere kleding hebben en vaker of luxer op vakantie gaan, merkte ik geen verschil in het ervaren van geluk. Wel dat je meer te verliezen hebt als je meer hebt, zoals die auto of een huis met maximale hypotheek. Wat dus weer stress geeft.

Mijn broer kwam met de zeer inspirerende uitspraak: Je moet het wel heel hard verzieken, wil je in de goot eindigen. Hij is al jaren aan het ondernemen met vallen en opstaan. Zijn inkomen is minimaal, maar hij heeft er plezier in en leert veel door trial en error. Hij voelt zich vrij, en dat is voor hem belangrijker dan ‘gevangen’ zitten in je hypotheek of materiële levensstijl. 

En dát is ook gezondheid: stress vermijden en geluk waarderen, plezier maken, ontspannen. 

Door mijn lange persoonlijke verhaal en de vele informatie die ik hierover wil geven, deel ik dit onderdeel op in twee artikelen: a) Stress en b) Ontspanning.

Stress

Er zijn twee soorten stress:

Acute stress

Denk hierbij aan een ziek kind of familielid dat acuut naar het ziekenhuis moet, een haastklus van je werk, of een verhuizing. Hier kun je vrij weinig aan doen, dit is een situatie die vaak plotseling ontstaat en waar direct gehandeld moet worden. Het is tijdelijk en hopelijk eenmalig. Dit is eigenlijk de stress zoals die vroeger in de natuur voorkwam: vechten of vluchten en daarna weer in veiligheid herstellen. Hier kunnen we weinig aan veranderen, want dit heb je niet in de hand.

Chronische stress

Dit is een vorm van stress die de moderne maatschappij met zich meebrengt. Een relatie die niet lekker loopt, financiële problemen, of een verstoorde work-life balance. Dit zijn vaak stresssituaties die er langzaam in gesleten zijn, maar wel te doorbreken zijn. Overigens: een ongezond lichaam verkeert ook iedere dag in een stresssituatie. 

Joepie, nu weet je dat er twee soorten stress zijn. Dus. Maar behalve dat het super a-relaxed is om gestresst te zijn, wat doet stress met je lichaam? Waarom is het zo slecht? 

 

Waarom stress ons dik maakt

Onder invloed van stress maakt je lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Beide stresshormonen zorgen ervoor dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht om te vechten of vluchten. Cortisol zorgt ervoor dat je een ´sense of urgency´ krijgt, oftewel: het gevoel dat je geen tijd te verliezen hebt. Al je energie gaat naar de urgentie: je spijsvertering en immuunsysteem komen hierdoor even op een lager pitje te staan. 

Cortisol is een heel krachtig hormoon dat ervoor zorgt dat je cellen ongevoelig worden voor de werking van insuline. Vanuit de natuur gezien is dit een hele logische reactie en een prachtig mechanisme: op die manier blijft er namelijk voldoende brandstof in de bloedbaan die nodig is om te vluchten of te vechten. Alleen… vaak is er geen vlucht- of vechtreactie meer nodig in onze Westerse leventjes. Het gevolg is dan ook dat veel mensen dikker worden van chronische stress. Stress geeft zin in verkeerde voeding. Of in ieder geval, geen zin in gezonde voeding: onder invloed van stress kiezen mensen eerder voor meer snelle koolhydraten en suiker. Het probleem is echter dat meer suiker nog meer stress geeft in het lichaam en dus eigenlijk het probleem versterkt. Zo zit je dus in een een neerwaarts spiraal. 

Niet alleen dik, maar ook ziek

Zoals gezegd regelt het stresshormoon cortisol dat er meer energie vrijkomt. Die extra energie moet wel ergens vandaan komen. Zo ook uit je immuunsysteem, die ‘tijdelijk’ on hold wordt gezet. Maar ‘tijdelijk’ is nu vaak chronisch. Daardoor worden we op den duur kwetsbaarder voor ziektes. Daarnaast kunnen een chronisch verhoogde hartslag en bloeddruk schadelijk zijn voor hart en bloedvaten. Doorbreken dus, dat patroon van zelfvernietiging!

Maar let op! Bij het doorbreken van ongewenste patronen is het belangrijk dat je jezelf niet nog meer stress geeft door heel rigoureus te veranderen. Probeer je stressfactoren te identificeren, sorteer ze op belangrijkheid. Kijk vervolgens of en hoe je door steeds kleine veranderingen aan te brengen jouw omstandigheden kunt verbeteren. Maak kleine stapjes en kijk wat je in de huidige omstandigheden blijvend door zou kunnen voeren. Wat lukt, dat lukt en wat nog niet gaat, dat gaat nog even niet. 

Liefs, Iris

PS. Zoek ook naar ontlading en ontspanning. Alles mag! Als je gezonder leeft (voeding, beweging, slaap en ontspanning), heb je meer energie beschikbaar om met je stress om te gaan. In dit artikel meer  hierover!