Moeiteloos een nieuwe gewoonte: twee super effectieve manieren

Naast het feit dat ik kneiter chagrijnig ben als ik slecht of kort geslapen heb, krijg ik ook last van een oude kwaal: eczeem. Heel irritant, maar eigenlijk ook wel een goede stok achter de deur om goed op je slaapkwaliteit te letten. Zoals de gedachte aan een kater je er -hopelijk- van weerhoudt om doordeweeks te stappen, zorgt de gedachte aan eczeem er bij mij voor dat ik op tijd de witte laken disco in stap. Eczeem komt bij mij namelijk het snelst op mijn oogleden, not a pretty sight. 

Je lichaam geeft dus vrij snel aan wanneer de batterij niet goed opgeladen wordt. Ga eens na bij jezelf, als jij één of meerdere nachten slecht geslapen hebt, waar merk je dat dan aan? (Je mag het mij ook laten weten in de comments of stuur een bericht naar info@gewoontedier.com)  

Er zijn drie slaapproblemen: 

  • moeilijk in slaap komen (duurt langer dan een half uur), 
  • moeite met doorslapen, en; 
  • (te) vroeg wakker worden.

Grappig genoeg -tegen verwachting in- geldt voor het grootste deel van de mensen dat ze te vroeg wakker worden. Maar daar kunnen we juist het minste aan doen, want: duty calls. Laten we dan in ieder geval er alles aan doen om goed in slaap te komen en te blijven tot de wekker gaat. 

Dikker worden door slechte slaap, kan dat? Ja dat kan!

Goed en op tijd slapen is erg belangrijk voor onze hormoonhuishouding. Met name de hormonen leptine en ghreline spelen hierbij een grote rol. Deze twee hormonen regelen onze eetlust: Leptine stimuleert het verzadigingscentrum, het gevoel van “vol” zitten. Ghreline doet het tegenovergestelde: het wekt de eetlust op.

Wetenschappers hebben ontdekt dat de hoeveelheid ghreline in het bloed van mensen met een slaaptekort veel hoger is dan bij mensen met een gezonde slaap. Bij gezonde slaap is juist de hoeveelheid leptine in het bloed hoger.

Dit betekent dat bij een slechte slaap je eetlust toeneemt, en dan vooral in snelle “slechte” koolhydraten (niet zo vaak in bloemkool of andijvie).

Tips voor een effectievere slaap:

  • Zet de tv een uurtje eerder uit en leg je tablet of smartphone weg. Door het licht van de beeldschermen maak je minder “slaaphormoon” aan. Ik heb zelf ook een blauwlicht blokkende bril gekocht. Ze hebben tegenwoordig hele mooie hippe.
  • Ga eens een paar minuten zitten met je ogen dicht en adem rustig door je buik: neem de dag eens door en laat hem los. Mediteren helpt ook! Voor beginners.
  • Neem een warme douche voor het slapen gaan
  • Eet minimaal 3 uur voordat je gaat slapen niets meer: Ga je eten vlak voordat je naar bed gaat, of nog even een wijntje drinken, dan zal het lichaam eerst alle koolhydraten (suikers) uit het bloed gaan gebruiken om op te ´branden´. Je gaat dan naar bed in ‘suikerverbrandingsmodus’ en afhankelijk van wat je allemaal naar binnen hebt gewerkt is het maar de vraag of het nog in een vetverbranding komt die nacht. Op suikerverbranding slaap je lang niet zo diep en goed als op vetverbranding. Het duurt langer voordat je in slaap komt en ook de kwaliteit van je slaap is veelal minder diep. 

Zoals je eerder hebt gelezen is slaap ook een onderdeel van het grotere geheel “gezondheid”. Betere slaapkwaliteit zorgt voor betere keuzes op gebied van eten en bewegen, maar ook vice versa. Een kopje kruidenthee en een warme douche voor het slapengaan doen niet veel als je elke dag fastfood eet en de bank niet af komt na een stressvolle dag op je bureaustoel. Het kan zijn dat je slecht slaapt door stress (onvoldoende ontspanning), tekorten in je voedingspatroon, en onvoldoende of onjuiste beweging. Daarom kijk ik naar een integrale oplossing voor jou in het Upgrade Jouw Energie programma. En kun jij straks weer lekker slapen. Zónder pillen. 

En wat goede slaapgewoontes betreft: baat het niet, dan schaadt het niet. Maak er een gewoonte van om op tijd je scrhermtijd te beëindigen. Lees het laatste uur een tijdschrift of boek. Met die kop thee erbij. Maar laat dat koekje nu maar staan.