Moeiteloos een nieuwe gewoonte: twee super effectieve manieren

Mensen zijn lui. Vanuit de evolutie bewegen wij alleen wanneer dat nodig is. Om eten te zoeken, bereiden, te schuilen of een hut te bouwen. Het verschil tussen vroeger en nu is dat de noodzaak er niet meer is. Duizenden jaren geleden waren we heel de dag bezig met eten zoeken (roeien, rennen, klimmen), hutjes bouwen (sjouwen, trekken, lopen), dat soort dingen. 

Onze spieren zijn dus ook lui. Deze blijven alleen sterk als ze gebruikt worden, anders gaan ze op standby, worden ze kleiner en slapper. En je spieren worden alleen sterker als ze uitgedaagd worden. Niet als je elke dag hetzelfde trainingsrondje doet. Of, nog erger, helemaal niets doet. 

Helaas heeft ‘De Industrie’ door dat wij niet graag bewegen en spelen hier goed op in. Auto’s, liften, all-in supermarkten, maar ook afstandsbedieningen, en nu het internet op je tablet en smartphone zorgt dat we niet meer van onze stoel hoeven te komen. “Je favoriete serie bingewatchen op Netflix” roept een tv-en-internet-provider. We worden zwak, dik en alles lijkt meer moeite te kosten. Laat je niet gek maken door de marktwerking.

Ga eens na en wees heel eerlijk: Hoe ga jij naar je werk? Met de auto? Of heb je in de metro een stoel bemachtigd? Pak je de lift naar je afdeling? Halen jij en je collega’s heel ‘collegiaal’ om beurten koffie voor elkaar? Lunchen in de kantine of zelfs achter je bureau? Naar huis met de auto? Even snel eten, en de rest van de avond op de bank? 

Zo, en wat is je conclusie? Wat zitten wij veel he! Niet normaal! Je zit al gemakkelijk 10 uur per dag: anderhalf uur in de auto of trein van en naar werk, 8 uur werken, half uur lunchen. En dan zijn de avonden nog niet meegeteld! Oef. 

Maar jij gaat natuurlijk wél twee keer per week naar de sportschool of hardlopen, dus voor jou geldt dit niet. Jij bent goed bezig. Helaas, ik moet je teleurstellen. Die twee uur per week sporten compenseren echt niet voor al die uren deze week dat je op je bips hebt gezeten. Oh dus ik sport voor Jan Joker? Zeker niet, alle beetjes helpen! Maar laten we vooral meer beetjes creëren. 

Hoe ver woon je van je werk? Wist je dat 10 kilometer ongeveer een half uurtje fietsen is? Valt mee he. Werk of woon je op de derde verdieping? Pak de trap. Dorst? Haal water, wacht niet tot een collega haar koffieronde doet. Stofzuigen? Yeah total body workout. Tuinieren? Goede oefening! Ga je badkamer even schrobben. Verschoon je bed. Ik kan me niet voorstellen dat je hijsen aan apparaten in de sportschool veel leuker vindt dan je huis op orde brengen. Het staat beiden niet op mijn funlist, maar schoonmaken draagt wat meer bij aan totale efficiëntie. Boodschappen doen, lekker lopend. Ook weer terug met zware tassen. Dat doen we ‘voor de lol’ in de sportschool, maar real life sjouwen en hijsen is ons niet gezien. Gek he. Mijn man kijkt altijd staand tv en playstationen doet hij dus ook staand. Vond ik eerst erg ‘ongezellig’. Maar eigenlijk is het helemaal zo gek nog niet! Dus nu probeer ik het ook vaker te doen. 

Het is even je mindset die je moet herprogrammeren, maar onder het mom van ‘alle beetjes helpen’ is dat al een heleboel! Je merkt het echt. Je komt in een opwaartse spiraal terecht, dat je ‘s avonds na het eten ook niet snel meer op de bank ploft, maar nog een wandeling gaat maken, een kast gaat uitruimen of -dus net als mijn man- staand tv kijkt. En het mooie van deze opwaartse spiraal is, het is ‘ontspannend’ voor lichaam én geest, je gaat er vanzelf betere eetkeuzes van maken, je slaapkwaliteit verbetert. Uiteindelijk wordt je energieker, blijer, slanker en relaxter. Win-win-win.

Sporten
Áls je gaat sporten, probeer grofweg ⅓ cardio en ⅔ krachttraining aan te houden. Cardio houdt je hart en longen scherp en fit, spieren zorgen voor de rest. Door op de juiste manier te sporten stimuleer je de aanmaak van testosteron en groeihormoon. En ja, dat wil je. Ook als vrouw. Twee tot drie keer per week een korte intensieve krachttraining voor de grote spiergroepen (benen, rug, borst) werkt het best. Als je tien herhalingen wil maken, komt die laatste uit het puntje van je tenen, je moet echt “zuur zijn”, je kunt je gezicht niet meer in de plooi houden. Dat prikkelt je lijf om testosteron en groeihormoon aan te maken om sterker en gespierder te worden. Je wordt heus geen Jerommeke. 

Let op! Als je langer dan een halfuur traint ga je juist spieren afbreken, omdat de cortisolspiegel dan gaat stijgen. Oké dit wordt een beetje technisch… maar cortisol maakt suiker en energie vrij door spiereiwit af te breken en dat moet niet te lang duren. Na een training heeft een spier 24-48 uur nodig om te kunnen herstellen en groeien. De spier te vroeg weer belasten doet het resultaat teniet. Dus ook even chillaxen af en toe. Staand he, niet op de bank 😉

Maar… Wat voor oefeningen? 

Squats! Lunges! Push ups! Zoek bijvoorbeeld op YouTube hóe je deze moet doen. Geen verzuring? Dan doet je het niet goed. Een echt goede lunge houd je geen 15 keer achter elkaar vol. Het is echt heel zwaar. Maar je bent ook zo klaar als je er maar 5 hoeft te doen. Tijdens je favoriete Netflix serie. Score.

Liefs, Iris

PS. Als je een leuk doel wilt voor je squats: Ga voor de pistol squat