Ontspannen: losmaken wat gespannen is

Let’s have some fun! Een les over fijne dingen. Dus ook de was opvouwen. Huh? 

Zoals ik in een eerder blog vertelde compenseren twee uurtjes per week zweten in de sportschool niet voor al die uren op je kont. Evenzo kun je ook niet twee uurtjes per week yoga laten compenseren voor een algemeen gestreste state of mind. Laat ontspanning je normale state of mind zijn. 

Wel eens van mindfulness gehoord? Nee echt, het is niet zweverig. Hear me out! 

Mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’. De meeste mensen leven constant in hun hoofd – in hun gedachten. Het overgrote gedeelte van deze gedachten gaat over de toekomst: “Ik moet straks nog even naar de supermarkt”, “Morgen moet die brief op de post”, “Straks ga ik schoonmaken, en daarna even die telefoontjes plegen”.

Met mindfulness heb je juist je volle aandacht bij wat je NU aan het doen bent. Je laat even alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ varen. Je zit in je lichaam, in je nu.

Stel, je bent de was aan het opvouwen. ‘Even snel’, want straks moet je nog boodschappen doen, eten koken en de was uithangen. Vanavond moet je niet vergeten de spullen voor de kinderen klaar te leggen voor morgen, en je wilde nog even sporten. Dit is de normale manier van denken. Maar wat als je mindful leeft?

Dan pak je een hemdje van het wasrek, vouw je deze zorgvuldig op. Je ruikt die heerlijke geur van schone was, maakt stapeltjes ondergoed, truien en broeken. Één voor één vouw je de was op, zodat er stapeltjes ontstaan. De sokken sorteer je, om daarna de paartjes in elkaar te stoppen. De stapeltjes kleding gaan zorgvuldig in de kast, klaar om weer gedragen te worden. De taak is af! 

Met mindfulness ga je juist je aandacht richten op het heden. Je laat even alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ varen, en houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent. Niets meer dan dat. Focus geeft rust. En maakt je productiever.

Dus: richt je aandacht op wat je wél aan het doen bent (de was opvouwen), denk eens niet wat je níet aan het doen bent (boodschappen doen, de kinderen halen, eten koken, die opdracht van werk). Want dat ben je dus niet aan het doen. Dus maakt je er ook niet druk om. Maar vergeet niet je kinderen op te halen 😉

Het grotere plaatje: richt je aandacht op wat je hebt in plaats van constant de denken aan wat er ontbreekt. Je hebt een dak boven je hoofd, vriendinnen, misschien kinderen of zelfs die fantastische koffiemachine. En ja, er is altijd wel iets wat ontbreekt. Misschien heb je geen (leuke) partner, nog niet je ideale baan, misschien wil je een ander huis, misschien ben je (nog) niet zo slank als je zou willen. Richt je aandacht daar lang genoeg op en je wordt vanzelf gestresst en ongelukkig. 

Weet je wat eigenlijk het meest stressvol is? Wij volwassenen zijn veel te veel bezig met wat anderen van ons vinden. We zijn daarin veel te streng voor onszelf, we doen veel onterechte aannames daarin. Mensen vinden je niet leuker of beter als je duurdere kleding hebt, of heel serieus en gestresst bent op werk omdat je perfect werk wilt leveren. Let it go. Anderen vinden jou een stuk minder gek of stom dan jij denkt. Draai het maar eens om. Als jij een vrolijke man ziet zingen op straat, vind je dat dan stom of gek? Als jij twee volwassene tikkertje ziet spelen, staan ze dan voor paal? Waarschijnlijk brengt het een glimlach op je gezicht. Nu dus een les in ontspanning. En dan bedoel ik dus niet dat je móet gaan mediteren zodat je straks aan je hippe vrienden kan vertellen dat je aan “vinyasa yoga” doet ofzo. Nee echt ontspannen, plezier maken, écht ontladen. …En als je vinyasa yoga het einde vind, moet je dat lekker doen.

Dus: maak echt plezier! Zonder te denken dat je voor gek staat. Zing eens lekker hardop op straat. Je kent die mensen toch niet. En waarschijnlijk breng je hen een glimlach op het gezicht. Klim eens in die boom. Organiseer een spelletjesavond met vrienden. Kijk eens naar je spelende kinderen, of naar je man die naar je kinderen kijkt. Dat soort mooie dingen. De was opvouwen. Leuke dingen! 

Liefs,

Iris

PS1. Wat je uiteindelijk wilt bereiken is een gezonde leefstijl als gewoonte. Dus zonder moeite, zonder dat je er lang bij stil hoeft te staan. Zolang het geen gewoonte is, blijft het een gevecht op wilskracht. Doodvermoeiend. Maar hoe creëer je een gewoonte? Hoe kom je van oude gewoontes af? Hier vertel ik je alles over de kracht en macht der gewoonte!