Niet beginnen is ook falen.

Ik wilde afvallen. Destijds was ik ruim 10 kilo zwaarder dan nu. Het moest er af. Dus had ik een plan bedacht. Drie keer per week sporten, gezonder lunchen en avondeten en vooral NIET MEER SNOEPEN.

Ging ongeveer drie dagen goed. Toen bezweek ik voor een stuk taart van een jarige collega. Diezelfde avond werd ik verleid om ’s avonds mee te gaan naar de borrel (in plaats van te sporten). Het hek was van de dam. Weer een poging mislukt.

Ik heb geen discipline.
Ik ben een mislukkeling.
Waar is mijn ruggengraat.

Dat soort gedachten.

Gek eigenlijk. Dat we dan niet gewoon de draad weer oppakken na zo’n uitglijer. Maar dat doe je niet. Want je hebt al gefaald. Het hele project is al mislukt. Tenminste dat vertel je jezelf. Toch?

Dat we teveel in één keer willen veranderen als we voornemens zijn af te vallen of gezonder te leven, is al niet de meest duurzame strategie. Het moet gelijk all the way. All in. Alles of niets. Wat meestal eindigt met niets.

Alles of niets, de voornaamste reden dat we opgeven. 
Perfectionisme. Als het je even niet lukt om je 1,5 uur in het zweet te werken in de sportschool. Als we een keer bezwijken voor een stuk taart. Als we een keer niet op zondag die mealprepping voor elkaar hebben. Dan gooien we de handdoek in de ring.

Eigenlijk toch niet zo gek dat we zo snel opgeven. Want als we teveel in één keer willen, zijn we onze houvast kwijt. En waar leunt je brein op als je je ontheemd voelt? Juist, op (oude) gewoontes. Snelle koolhydraten (suiker), lui op de bank. Het is dan echt heel moeilijk om daartegen te vechten. Je wint het meestal niet.

Dus, voor de volgende keer, beloof mij hierbij plechtig:

Het hoeft niet perfect. Sterker nog, het MÁG niet perfect.

Ga voor de kleine overwinningen. Houd de lat laag. Duurzaam veranderen met 1% per dag. Telt lekker op hoor na een paar weken.

Goed voor je zelfvertrouwen.
Want dáár zit het echte geluk.

Who’s with me