Moeiteloos een gezond gewicht door méér te eten! Hoe dan? Zó dus.

Je krijgt vandaag handige vuistregels in WAT je het best kunt eten, en… je hoeft geen honger te lijden!

Waarschijnlijk weet je wel dat die chocoladereep niet de beste keuze is. Maar waarom precies? Dat je er dik van wordt weten we wel, maar hoe zit dat dan? En wat is voeding nu eigenlijk? 

De wereld van voeding is zeer complex, ik kan er boeken over schrijven, die jij niet allemaal wilt lezen. Dus ik houd het simpel. 

Een korte geschiedenis van ons eetpatroon (ja… dit moet je even weten)

Ruim 100.000 tot 12.000 jaar geleden leefde de mens voornamelijk van planten, noten, wortels, groenten en fruit. Als we geluk hadden, werd er vis of vlees gevangen, maar lang niet altijd. 12.000 jaar geleden begon de mens met landbouw en het houden van dieren. Ons dieet veranderde vrij drastisch naar een koolhydraatrijk voedingspatroon gebaseerd op granen, en zuivel. Brood, melk, dat soort eten. Goedkoop en makkelijk. We werden kleiner, dikker… en zwakker. Eigenlijk kun je stellen dat brood en melk de ‘junkfood’ was van afgelopen eeuwen. 

Maar nu, wist jij dat wij evolutionair gezien nauwelijks verschillen van de mens van 100.000 jaar geleden? Het ging 12.000 jaar geleden al ‘mis’ met onze voeding en dit patroon zit er nog steeds in. Zeker in dit tijdperk van overvloed, marketing en drukke agenda’s. 

Om echt vitaal te blijven, moeten we terug naar wat de mens écht nodig heeft.

Geen chocola in ieder geval. Boehoe. Maar wat dan wel?

Grofweg hebben we elke dag het volgende nodig: 

30% koolhydraten
50% vetten
20% eiwitten

Pak je het gemiddelde Westerse voedingspatroon dat eten wij nu gemiddeld: 

50% koolhydraten
35% vetten
15% eiwitten

Zie je het verschil?

Ik hoor je denken: “Pfff moet ik nu gaan kijken hoeveel ik per maaltijd van alles binnenkrijg? Daar heb ik toch geen zin in!” 

En dit hoeft ook niet. Dat doe ik zelf ook niet, veel te veel gedoe. Het hoeft ook niet perfect.

Goed eten gaat eigenlijk vanzelf, als je gevarieerd eet. Hier wat vuistregels, en de rest doe je zelf maar. 

  • Groente, heel veel groente. Zoek recepten waar je dat lekker in kan verwerken. Een groenteomelet, een lekkere quinoa salade, spinaziepannenkoekjes, soepen, stamppotjes, ga maar door.
  • Variatie: Varieer in groene bladgroenten, graansoorten (zilvervliesrijst, (zoete) aardappelen, quinoa, probeer eens kikkererwtenpasta!), vis, kip, ei, of probeer eens tempeh ofzo. En varieer niet alleen bij je diner, maar óók je ontbijt en lunch. Bedenk minimaal 3 verschillende ontbijtjes waar je in varieert. Doe hetzelfde met de lunch. 
  • Eet pure producten. Dierlijk – alles wat rent, vliegt, springt of zwemt (biologisch!). Plantaardig – volumineus, vers, vochtig, onbewerkt. Eet ze in originele vorm. Enne… voordat ik je hier kwijt raak, met onbewerkt bedoel ik niet perse rauw he, maar bak, stoom en kook ze zelf. Geen jam, geen vruchtensappen, kant-en-klare pastasauzen, dat soort dingen. 
  • Vermijd bewerkte producten. Lees eens de ingrediëntenlijst op de verpakking. Meer dan 5 ingrediënten, waarvan je de helft niet kent? Weg ermee. Ook plakjes kipfilet, osseworst of filet americain. Lees voor de grap eens die ingrediëntenlijsten. Lang he. Geen originele vorm dus, vermijden die handel. 
  • Wees niet bang voor vetten in bijvoorbeeld avocado, zalm of ei. Geloof me: hier val je juist sneller van af, maakt je spieren sterker, en je hersenen scherper. Je kunt jezelf niet overeten aan goede vetten. Je lichaam roept altijd op tijd STOP bij goede voeding. 
  • Lijdt geen honger!! Food for thought: Overgewicht is een symptoom van ondervoeding. Het lichaam is gevuld, maar niet gevoed. Heb je wel eens iemand een obesitaskliniek zien binnenlopen die dik werd van avocado’s (zoveel calorieën!), druiven (zoveel suiker!) en vette vis (zo vet!)? Wedden van niet. Lekker, goed en veel eten dus.

Het klinkt simpel, en dat is het ook. Maar ik begrijp dat je nog moet zoeken naar alternatieven van je huidige favoriete producten, oefenen met nieuwe recepten en het leren kennen van nieuwe smaken en textuur. Ga ermee aan de slag, het is even wennen, maar het went sneller dan je denkt! 

Voor de veganisten onder ons: zoek alternatieven voor ei en vis. Helaas zul je nooit zo’n volledige inname van voedingsstoffen behalen zonder (biologische) dierlijke producten. Ik vind het zelf ook een lastige afweging tussen milieu en mijn eigen lijf en kies een beetje een middenweg. Ook al bouw je “tekorten” op volgens experts, een VOEDZAAM veganistisch eetpatroon is nog steeds vele malen gezonder dan een pak koekjes en McDonalds. 

Liefs, Iris