Dé sleutel naar gezonde keuzes maken. Zó makkelijk!

Als je nu verwacht dat ik een keurig lijstje op ga sommen van wat je wel en niet mag eten, moet ik je teleurstellen (of hopelijk wordt je hier juist wel blij van).

Als je nu denkt dat ik ga zeggen: “Het is heel simpel, je mag gewoon maar 1000 calorieën per dag. That’s it. Succes met tellen.” Dan ben je bij mij ook aan het verkeerde adres. Ik wil jou namelijk écht helpen. 

Hier komt de grote HOE van de weg naar een gezonde leefstijl: 

…tromgeroffel….

De sleutel tot succesvol blijvend een gezonde leefstijl hanteren, bestaat voornamelijk uit twee onderdelen:

Jouw doel. Zie wat wij gisteren hebben gedaan, en blijf altijd onthouden waar je het voor doet! Lees deze blog over doelen stellen.

Ennn….waar ik het in deze blog over ga hebben…

Planning. Voornamelijk je (eet)agenda, maar denk hierbij ook aan inplannen en zelfs ‘oefenen’ wat je bijvoorbeeld zegt als iemand op werk trakteert, vraagt of je nog een toetje bij het eten wilt, of op een feestje.

Wie in de supermarkt op het moment zelf beslist, pakt het verkeerd aan. Dat weet je zelf waarschijnlijk ook. Want:

  • Je moet snel beslissen;
  • Met een beetje pech ben je zelfs met honger naar de supermarkt gegaan, het basisingrediënt voor verkeerde keuzes, en; 
  • De voedingsindustrie speelt heel handig in op bovenstaande (haast én trek!) en is zo ontzettend goed in jou verleiden… 
Met deze tips wordt zelfs de grootste chaoot een meesterplanner:

Wat echt werkt, zijn boodschappenlijstjes en de bewuste beslissing om jouw lijf goed te verzorgen. Nóg makkelijker dan naar de supermarkt met een lijstje, is online boodschappen doen. Je ziet de “verleiding” dan niet eens. Eat that! 

Dus doe die burgerlijke weekboodschappen. Maar daar heb ik geen tijd voor, hoor ik je denken. Jawel. Want élke dag doe jij nu je boodschappen ‘even snel’ en elke dag moet je tijdens je lunch ‘even snel’ nog iets halen bij de supermarkt of broodjeszaak. Als je dat allemaal optelt, ben je per week aardig wat tijd kwijt aan eten scoren. 

Dus probeer nu eens één of tweemaal per week te zitten met je agenda. Wanneer ben ik thuis? Hoeveel tijd heb ik die dag om te koken? Kook een dubbele portie wanneer je meer tijd hebt, zodat je een maaltijd klaar hebt wanneer je geen tijd hebt om te koken. Verzamel wat recepten die gezond EN lekker zijn, plan deze de komende dagen in, schrijf alle ingrediënten op en bestel deze. Doe dit voor zowel ontbijt, lunch als diner. 

In het begin zal je best lang bezig zijn met je planning: je moet nog een “recepten database” opbouwen voor jezelf. Je kan het koken nog niet goed inschatten. Je koopt een week vooruit en na 4 dagen zijn je groenten niet meer goed… weggooien die handel. Hoort er allemaal bij. Je moet er handig in worden. Het is een vaardigheid, net als tennissen of presenteren. Hou vol. Ik zal nooit beweren dat het vanzelf gaat, je zal er wel íets voor moeten doen. Maar moeilijk is het ook weer niet…. Als je het makkelijk maakt voor jezelf. Heb je er moeite mee? Lees hier over perfectionisme als grote saboteur van ons levensgeluk.

Wat óók planning is: informeer je vrienden, familie en collega’s over jouw doel. Ze zullen rekening met je houden. Voel je vooral niet bezwaard, ze doen het graag en het kost hen weinig moeite. Als jij bij je vriendin komt eten, zal ze een salade maken in plaats van pasta carbonara en het toetje achterwege laten. Als jouw collega trakteert voor zijn verjaardag, zal hij voor jou iets anders hebben gehaald. Mensen doen dat. Als ze het weten, tenminste. Mooi he. 

Voor de mensen die niet van jouw doel af weten: zorg dat je zelfverzekerd en standvastig kunt zeggen “Nee dank je wel, ik hoef niet”. Zorg dat je hebt gegeten vlak voor je naar een feestje gaat. Dat soort dingen. Plannen. 

Ja het is soms even awkward en anders dan je gewend bent. Ik heb ook nooit gezegd dat je volledig in je comfort zone moet blijven om je beter te voelen. Daar moet je iets voor doen. Dat wel. Het is alleen niet zo moeilijk als je dacht. Probeer het maar, het werkt echt!

Liefs,

Iris

PS. Nu je weet HOE je het moet inrichten, brand je waarschijnlijk van nieuwsgierigheid WAT je dan kunt eten? In deze blog vertel ik je wat je echt moet weten over voeding.