De kracht van gewoontes: moeiteloos een gezonde leefstijl!

….Gewoontes. Zonder gewoontes zou het leven héééél ingewikkeld en stressvol zijn. Elke keer in de supermarkt opnieuw afwegen welke tandpasta je wilt? Elke ochtend opnieuw overwegen of je eerst je haar gaat doen en daarna je make-up? Elke dag naar werk weer kiezen tussen route a of route b? Gewoontes, we hebben ze zo hard nodig. Ze slijten er langzaam in en je staat er niet meer bij stil. Maar… doet dat nu eens wel! En maak er vooral goede gewoontes van! Hoe? Dat lees je vandaag.

Twee jaar geleden vertelde mijn tandarts mij dat ik écht moet gaan flossen. Dit deed ik niet, ja, even snel nog de week voordat ik weer naar de tandarts moest. Na een half jaar toen ik weer op controle kwam zei ze het weer. Toen ben ik begonnen. Twee, drie keer per week. Oh wat deed mijn tandvlees zeer als ik dat deed, en het bloedde als een rund. Een jaar geleden zei ze dat ik dit dagelijks moet doen, anders blijf je pijn en bloedend tandvlees houden. Dus ging ik het braaf – en met heeeeel veel tegenzin – elke avond doen na het tandenpoetsen. En na een week deed het geen pijn meer. En had ik geen bloed meer. En nu kan ik niet meer slapen als ik het niet heb gedaan. Sterker nog, het ‘voelt’ alsof ik nog hele vieze tanden heb als ik het niet doe. Net zoiets als slapen zonder je tanden te poetsen. Hoera! Een gewoonte is geboren. 

Iedereen heeft het wel eens ergens gehoord of gelezen: Het duurt 3, 6, 12 weken, maanden of jaren om een gewoonte af- of aan te leren. Hoe lang dit exact is, is natuurlijk sterk afhankelijk van de persoon, de gewoonte en omstandigheden. Feit is wel, dat een gewoonte het makkelijkst is aan te leren in een omgeving van structuur en voorspelbaarheid. 

Veranderingen, stress en nieuwe situaties activeren direct weer je oude gewoontes. Neem nu iemand die al jaren gestopt is met roken en in een stressvolle situatie toch weer die sigaret opsteekt. Oude gewoontes verdwijnen nooit helemaal, er zijn alleen nieuwe gewoontes voor in de plaats gekomen. Het goede nieuws is dat hoe langer de nieuwe gewoonte actief is, hoe kleiner de kans dat je in je oude gewoonte valt. Je zult steeds minder vaak terugvallen, en ook bij een terugval kun je je steeds sneller herpakken. Dit is dan ook precies de kracht van het Upgrade Jouw Energie programma, je krijgt de handvatten om je snel weer kunt herpakken en je nieuwe gewoontes hervatten. 

Een gewoonte heeft zoveel macht over je. Leer ze daarom ook aan in kleine stapjes. 

Voorbeeld: Een paar jaar geleden dronk ik gedurende de dag nog vaak melk, vruchtensappen, latte macchiato’s en frisdranken. Allemaal vrijwel dagelijks. Nu drink ik alleen nog water, thee en soms een zwarte koffie. Hoe ik daar gekomen ben? In hele kleine stapjes. In minimaal drie jaar. Neem eens water of thee in plaats van een vruchtensapje. Twee of drie latte macchiato’s op een dag op je werk? Ga terug naar één per dag en vervang die andere twee voor zwarte koffie of thee. Drink frisdrank alleen in het weekend. Zo kun je ze langzaam verbannen uit je dagelijkse patroon. Steeds minder. En dan ineens helemaal niet meer. En niet pijnlijk. Ik kan niet eens meer voorstellen dat ik elke dag een glas Coolbest bij mijn ontbijt dronk! Ik zou het echt nog wel lekker vinden, (jammer dat het niet zo gezond is) maar het komt niet meer in me op, het is geen gewoonte meer, ik mis het niet.

Zo neem je het steeds een stapje verder. 

“Een reis van duizend mijl begint met die eerste stap” – Lao Tse

Ik weet zeker dat jij ook al -zonder dat je het misschien beseft- wat slechte gewoontes hebt omgebogen in goede gewoontes, waar je nu niet eens meer bij stilstaat. Misschien dronk je vroeger suiker in je koffie of thee, en nu niet meer. Je denkt er niet eens meer aan. Of nam je vroeger altijd de lift naar de 1e verdieping van je werk en pak je alweer jaren of maanden de trap? Eet je nu volkorenbrood in plaats van wit brood? Denk eraan: dit is een reis, en je hebt dus blijkbaar al een hele mooie stap gemaakt. Heel veel stappen waarschijnlijk, zonder dat je het doorhebt. Zie je dat je het kan? Tof he!

Nu je er zo over nadenkt, weet je een gewoonte te noemen die je hebt weten om te buigen? Laat het me weten in de comments! Of Stuur een mail naar info@gewoontedier.com en vertel me jouw succesverhaal. Als je toch bezig bent, je mag me altijd vragen stellen over een gewoonte waar je momenteel mee worstelt hoe je dit aan kan pakken. Ik help je graag.

Liefs,

Iris

PS. Zoals ik bovenaan aangeef, heeft iedereen andere behoeftes, gewoontes, gedachten en gevoelens, kortom: een andere leefstijl. En daarom heeft ook iedereen een andere benadering nodig om zijn of haar  leefstijl te optimaliseren. Hier vertel ik je graag over de waarde van mijn Upgrade Jouw Energie programma. Dan ga je echt meters maken! Stay tuned!